Kidstennis

Mijn doel is om via een leuk en kwalitatief programma kinderen kennis te laten maken met tennis & padel. KidsTennis bestaat uit 4 kleuren, dit zijn 4 vaardigheidsniveaus: blauw, rood, oranje en groen.

Kidstennis

Wat is KidsTennis? 

KidsTennis is het Tennis Vlaanderen-opleidingsconcept voor kinderen vanaf 3 jaar. De opleiding is opgedeeld in vaardigheidsniveaus die telkens een andere kleur hebben. Kinderen leren stap voor stap tennissen op een aangepast terrein met een ander type bal. Aan de hand van testjes en diploma’s kunnen ook de ouders de tennisevolutie van hun kind volgen. Een KidsTennisser beleeft niet alleen veel plezier, hij of zij leert ook op een kwaliteitsvolle manier tennissen.

Hoe zijn de kleuren opgebouwd?

In tennis speelt je klassement een belangrijke rol, maar dit is voor jonge kinderen nog niet van toepassing. Nochtans is het belangrijk op iedere leeftijd een gevoel van vooruitgang te ervaren. De 5 KidsTenniskleuren zorgen ervoor dat er naar een doel kan gewerkt worden.

Spelen naast de les?

Om goed te leren tennissen, beter te evolueren en vooral om met enthousiasme te blijven tennissen, is het belangrijk dat je kind ook naast de lessen voldoende kan spelen:

 • Stimuleer je kind om met een vriendje of vriendinnetje te gaan tennissen (vrij spelen)
 • Speel zelf eens met je kind
 • Doe mee aan extra tennisactiviteiten van de club
 • Laat je kind deelnemen aan een Kids Toertornooitje (alle kleuren), het Feest van Kastaar (alle kleuren), de Ethias Tour (oranje en groen), de Jeugdinterclub (oranje en groen) of het Feest van de Jeugd (alle kleuren). Dit zijn activiteiten en competities voor alle niveaus op initiatief van de federatie in samenwerking met enthousiaste tennisclubs.

(Multimove-)Wit is het eerste opleidingsniveau. Het vormt een goede en leuke voorbereiding op de verdere tennisontwikkeling.

Wat leer ik in de lessenreeks?

In deze kleur gaan kinderen op een plezierige manier bewegen en spelen in een tenniswereld. Ze beleven plezier en maken vriendjes. De algemene motorische vorming wordt gestimuleerd met coördinatie-oefeningen en algemene bewegingservaring met een eerste aanzet voor de verschillende technieken.

Sommige tennisclubs bieden ook Multimove-Wit aan. Dit betekent dat ze deelnemen aan het project Multimove, een nieuw initiatief van de Vlaamse overheid waarbij een gevarieerd bewegingsprogramma wordt aangeboden aan kinderen. Hierbij ligt de focus op de ontwikkeling van 12 bewegingsvaardigheden (o.a. werpen en vangen, glijden, springen en landen, zwaaien, dribbelen, wandelen en lopen, slaan). Deze bewegingsvaardigheden zijn van belang voor de motorische ontwikkeling van kinderen en moeten al op jonge leeftijd geprikkeld worden. Bovendien vormen ze de basis om op latere leeftijd sportspecifieke vaardigheden te leren. Het project Multimove van de Vlaamse Overheid is dus erg gelijklopend met het KidsTennis-project Wit van Tennis Vlaanderen.

Een kind dat (Multimove-)Wit gevolgd heeft, zal later sneller en efficiënter leren tennissen.

Welke bal wordt gebruikt?

In (Multimove-) Wit ligt de focus op algemene motorische vorming met een integratie van tennisgerichte bewegingsvaardigheden. Er worden verschillende balsoorten (van ballonnen tot mousse ballen) gebruikt in deze lessen.

Wat na (Multimove-)Wit?

Is je kleuter voldoende motorisch gevormd? Dan kan hij of zij starten met KidsTennis Blauw.

KidsTennis Blauw is het 2de opleidingsniveau voor kinderen van 2de kleuterklas tot en met 1e leerjaar. Kinderen spelen op een kleiner aangepast terrein (2,75m op 8,23m) over de breedte van het enkelterrein.

Wat leer ik in de lessenreeks?

 • kennismaking met tennis via tennisspelletjes
 • juist contactpunt vinden
 • veel spelen en plezier beleven
 • tijdens de les worden veel basisoefeningen tennis en coördinatie en spelletjes gedaan om gemakkelijker te leren tennissen

Welke bal wordt gebruikt?

Rode Softbal.

Wat na KidsTennis Blauw?
Dan kan je kind aansluiten bij KidsTennis Rood.

KidsTennis Rood is het 3de opleidingsniveau voor kinderen van 3de kleuterklas tot 3de leerjaar. Je speelt over de breedte van het dubbelterrein (5,5m op 11m).

Wat leer ik in de lessenreeks?

 • Je bewegingen worden groter: je leert je slag voor te bereiden en uit te zwaaien.
 • Coördinatie
 • Veel spelen en plezier beleven
 • De eerste stappen in het spelen van echte wedstrijden

Welke bal wordt gebruikt?

Rode Softbal.

Wat na KidsTennis Rood?

Je kind kan na Rood deelnemen aan KidsTennis Oranje.

KidsTennis Oranje is het 4de opleidingsniveau voor kinderen van 2de leerjaar tot 5de leerjaar. Je speelt op een korter en smaller terrein (18m).

Wat leer ik in de lessenreeks?

 • tactiek wordt belangrijker: je leert `diep’ en `breed’ spelen
 • je leert met de bovenhandse opslag het punt te starten
 • het dubbelspel komt aan bod
 • conditie
 • veel spelen en plezier


Welke bal wordt gebruikt?

In de Oranje kleur wordt een Softbal gebruikt.

Wat na KidsTennis Oranje?

Na KidsTennis Oranje kan je deelnemen aan KidsTennis Groen, de laatste kleur.

KidsTennis Groen is het laatste opleidingsniveau voor spelers van 4de leerjaar tot 2de middelbaar. Je speelt op een 21-meter terrein, een verkorte versie van het volledige terrein.

Wat leer ik in de lessenreeks?

 • verfijnen van de slagen
 • tactiek toepassen, scoren, doen mislukken, …
 • sterk starten van het punt met de bovenhandse opslag en terugslag
 • conditie
 • mentale vaardigheden


Welke bal wordt gebruikt?

Bij groen wordt de overgangsbal gebruikt.

Wat na Kidstennis Groen?

Na KidsTennis Groen kan je instappen in Tiener Tennis, de Gele kleur.